Menu

3 tips als je niet lekker in je vel zit

Er is niemand in deze wereld die zich altijd vrolijk en positief voelt. We kennen allemaal wel van die dagen waarop alles lijkt tegen te zitten. Je moeite moet doen voor iedere glimlach en eigenlijk het liefst direct weer je bed in kruipt. Een makkelijke maaltijd over zelf koken verkiest en je continu lusteloos voelt. Als dit gevoel slechts een dag duurt hoeft dit natuurlijk helemaal geen problemen te geven. Wanneer dit echter een lange periode aanhoudt is het zaak om stappen te ondernemen. Als het gevoel heel diep zit of het probleem zeer complex is het natuurlijk niet makkelijk om jezelf weer bij elkaar te rapen. In de meeste gevallen zijn de meest kleine dingen al effectief. In dit artikel delen we drie tips.

1. Ga de deur uit en zoek mensen op 

Wanneer je je lusteloos en neerslachtig voelt heb je waarschijnlijk weinig zin om de deur uit te gaan. Je blijft liever gewoon op de bank hangen. Hierdoor beland je echter in een vicieuze cirkel. Niemand is zich ooit beter gaan voelen door weken op de bank te hangen. Daarom is het belangrijk om jezelf die spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’ te geven en gewoon op stap te gaan. Dit hoeft echt geen spectaculair uitje te zijn. 

Denk bijvoorbeeld na over de vraag, ‘wat gaan we eten vanavond?’, en verzet je gedachtes met een tripje naar de supermarkt. Of ga even naar het plaatselijke winkelcentrum. Door onder de mensen te komen en je gedachtes te manipuleren zal je merken dat je direct een oppepper krijgt.

Je kunt er ook voor kiezen om bij vrienden of familie op bezoek te gaan. Even kletsen over koetjes-en-kalfjes is soms net wat je nodig hebt om het allemaal wat minder zwaar te zien! 

2. Piekeruurtje 

Pieker je (te) veel? En verstoor je daarmee ook je nachtrust? Dan zal je merken dat dit van enorme invloed is op je geestelijke gezondheid. Door slecht te slapen loop je een groot risico op het ontwikkelen van depressies. Hierdoor loop je het risico om in een vicieuze cirkel te belanden. Je voelt je niet prettig door zorgen, deze zorgen houden je wakker en daardoor voel je je nog minder lekker in je vel. 

Kortom, piekeren voor het slapengaan moet stoppen. Maar hoe doe je dat? De simpelste manier is door iedere avond (ver voor het slapengaan) een piekeruurtje te ontwikkelen. Ga rustig in een kamer zitten en pak er een notitieboekje bij. Schrijf alles op wat je op dat moment bezighoudt, wat er vandaag is gebeurd wat leuk of juist niet leuk was, enzovoorts. 


Door dit iedere avond te doen zal je merken dat je veel rustiger bent wanneer je uiteindelijk in bed stapt. Je hebt alles van de voorgaande dag al verwerkt en geanalyseerd. Het is dus niet meer nodig om te piekeren. Bovendien kan het opschrijven van je gevoelens ook enorm helpen voor de verwerking. Zo sla je dus twee vliegen in één klap.

3. Besteed meer tijd aan jezelf


Dit klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen vergeten zichzelf te verwennen wanneer ze zich niet lekker in hun vel voelen. Ze blijven lusteloos op de bank liggen, besteden geen aandacht aan hun uiterlijk en geven de voorkeur aan eten bestellen in Amsterdam over een gezonde maaltijd zelf koken. 

Maar zeg eens eerlijk, helpt dat nou echt? Afgezien van een keer eten bestellen, wat natuurlijk ook fijn is om jezelf een keer te verwennen, zijn dit niet bepaald dingen die je een beter gevoel geven. Soms kan een nieuwe outfit, een lekker laagje make-up en je haren doen al genoeg zijn om veel beter in je vel te zitten. Een beetje aandacht voor jezelf helpt enorm.