Menu

AANKOOP VAN EEN HOORTOESTEL – WAT MOET JE WETEN?

AANKOOP VAN EEN HOORTOESTEL – WAT MOET JE WETEN?

Gehoorverlies kan je beperken in je dagelijkse communicatie. Hoewel er over het algemeen geen manier is om je gehoor te herstellen, kunnen hoortoestellen helpen. Bepalen welk hoorapparaat voor jou geschikt is, kan echter overweldigend en gecompliceerd zijn.

RAADPLEEG EEN HOORSPECIALIST

Een gediplomeerd audicien of een audiologisch centrum bepaalt met een hoortest en de Amsterdamse Vragenlijst de ernst en vorm van je gehoorverlies.
Gehoorverlies wordt ingedeeld in 5 categorieën, van categorie 1 voor eenvoudige gehoorklachten tot 5 voor de meest complexe problemen. Per categorie worden verschillende modellen en merken aan toestellen ter beschikking gesteld.

Op basis van categorie beslis jij, samen met de audicien, welk type gehoorapparaat het best bij je past.

HET JUISTE HOORAPPARAAT

Hoortoestellen variëren sterk in plaatsing, grootte en speciale kenmerken.

Meestal wordt de voorkeur gegeven aan kleinere toestellen omdat ze comfortabeler ervaren worden. Denk maar aan zichtbaarheid, telefoneren gaat makkelijker enz… Waar de plaatsing van het apparaat variërend is van achter het oor tot volledig in de gehoorgang.
Relatief nieuw is direct streaming. Het biedt de mogelijkheid audio vanaf smartphones en tablets rechtstreeks te streamen naar je hoorapparaat. Direct streaming is slechts een van de vele technische mogelijkheden voor gehoortoestellen.

Laat je altijd informeren door je audicien voor verdere opties voordat je een keuze maakt en neem je toestel op de proef voor je overgaat tot de aankoop.

WORDT MIJN GEHOORAPPARAAT VERGOED?

Je basisverzekering vergoedt 75% van het aankoopbedrag van een gehoortoestel voor volwassen en dekt het onderzoek naar je gehoorfunctie. Voor kinderen tot 18 jaar geldt een vergoeding van 100%.
Je komt in aanmerking als je aan deze voorwaarden voldoet:

  • Je bezoekt een gediplomeerd audicien
  • Je hebt gehoorverlies van minimaal 35 decibel
  • Je kiest een toestel uit je eigen categorie

Volwassen betalen zelf een eigen bijdrage van 25 % bij de aanschaf van een hoortoestel. In een enkel geval vergoedt de aanvullende verzekering dit. Daarnaast valt de aankoop van een hoorapparaat onder het eigen risico.

Raadpleeg altijd je audicien wanneer het gaat over kosten en vergoedingen van de verschillende soorten hoortoestellen.