Menu

Bang voor de tandarts? Dit zijn onze tips

Niet veel mensen kijken uit naar een tandartsbezoek, maar toch is het erg belangrijk om je gebit regelmatig te controleren. Ben je bang voor de tandarts? Dan ben je echt niet de enige. Ongeveer 40% van alle Nederlanders hebben last van angstgevoelens voor een tandartsbehandeling. 12% is zelfs zeer angstig voor de tandarts. Maar hier kun je gelukkig iets aan doen. Met onderstaande tips wordt het volgende tandartsbezoek misschien iets dragelijker. 

1. Weet wat je kunt verwachten

Veel mensen zijn bang voor de tandarts omdat ze zelf niet de controle hebben en niet weten wat ze kunnen verwachten. Vraag vooraf altijd om duidelijke informatie over de behandeling (vaak wordt er al informatie verteld, maar vraag altijd verder als er iets niet duidelijk is). Dit werkt vaak rustgevend en kalmerend. Ook kun je vragen of de tandarts je bij de behandeling wil betrekken. Zo weet je precies wat er allemaal gebeurd. 

2. Let op je ademhaling

Deze tip heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord, maar het werkt echt. Rustig ademen helpt in iedere situatie waarin je je angstig of gestrest voelt. En het handige is: je kunt dit thuis oefenen. Ga op de bank liggen en leg je handen op je buik. Adem rustig in en weer uit. Voel hoe je buikwand op en neer beweegt en adem zo veel mogelijk door je neus in en uit. Je zult zien dat je gelijk rustiger wordt. Probeer ook eens je hele lichaam te ontspannen.

3. Zorg voor afleiding

Naast rustig ademhalen kan ook afleiding helpen bij het minder angstig voelen. Neem bijvoorbeeld je oortjes mee en doe deze in tijdens de behandeling. Zo hoor je alle vervelende geluiden niet meer. Je kunt ook vragen of de tandarts tegen je wil praten als afleiding.

Ben je een tijdje niet naar de tandarts geweest en wordt het nu toch echt tijd? Hoe angstig je ook bent, het is altijd goed om regelmatig je gebit te laten controleren. Nog op zoek naar een goede tandarts? Google bijvoorbeeld Tandartspraktijk Tilburg en zo vind je eenvoudig een praktijk dicht bij je in de buurt.