Menu

De verschillen tussen een e smoker en een sigaret

Niet meer roken?

Roken is niet echt goed voor de gezondheid. Dus proberen ook de rokers die eigenlijk al jarenlang tabak gebruiken er van af te komen. Elektronische apparaatjes die een vloeistof verwarmen en daarmee stoom opwekken, met of zonder een toegevoegd smaakje of aroma is een van de hulpmiddelen.

Is de e-sigaret gevaarlijk?

De e-sigaret verbrand geen tabak. De meeste schadelijke stoffen komen vrij uit gewone tabak door het verbrandingsproces. Rook en teer zijn dodelijk – nicotine bij een juiste, heel lage dosering niet.

Vergeleken met gewone tabak loop je met het gebruik van een e smoker maar een fractie van de risico’s die gewone sigaretten met zich meebrengen. Sigaren of pijptabak verhogen het risico van de verbrande tabak nog eens.

Er zijn een paar punten te noemen die in het voordeel van de e-sigaret naar voren komen. In de eerste plaats wil ik toch de technologie noemen. Vooral omdat die voortdurend verandert en er voortduren mensen bezig zijn de producten te verbeteren wordt het risico voor de gezondheid steeds kleiner.

De rook

Het vapeur, de stoom, de rook, of hoe je het ook wil noemen heeft geen invloed op de directe omgeving. Een van de meest belangrijke redenen om een alternatief te ontwikkelen voor het roken van tabak is toch el het zogenaamde meeroken. Mensen, ja ook kinderen, in de omgeving van rokers worden als het ware gedwongen mee te roken, doordat ze de rook direct of indirect inademen.

De samenstelling van de rook uit een e smoker lijkt in niets op rook. Het is eerder een soort stoom met een geurtje, een smaakje en mogelijk een beetje nicotine. In de open lucht zal ook de geur snel verdwijnen, maar ook binnenshuis is die eigenlijk niet opvallend aanwezig. De stoom is min of meer direct af aan het koelen en er kan wat condens ontstaan als je in een kleine ruimte rook. Maar van de prikkelende geuren die het roken van tabak met zich meebrengt is geen sprake.

Het eigen gebruik

Het is vooral belangrijk de juiste hoeveelheid nicotine te vinden voor jouw persoonlijke rookgenot. Je hoeft ook niet direct te stoppen met roken als je elektronisch rookt, de twee gaan heel goed samen. End dat is een goede manier om de consumptie van tabak omlaag te halen.

Door het mengsel van het e-vloeistof stap voor stap zwakker te maken kun je zonder veel moeite van de tabak afstappen. Elektronische sigaretten zijn er in veel kleuren, geuren en maten. Wat wil je bereiken met het elektronisch roken? Wil je een opvallend apparaat waarmee je aan iedereen laat zien dat je elektronisch rookt, of wil je juist onopvallend de tabak uit je leven laten verdwijnen? Maak de juiste keuzes want het verkeerde apparaat gebruiken is de eerste reden waarom mensen met de hulp van e-sigaretten niet van het roken afkomen