Menu

Eigen risico, wat is het en hoe werkt het?

Het eigen risico is een term die bij veel mensen wel bekend is. Het is een term die veel voorbij komt als het gaat om verzekeringen. Het eigen risico is het bedrag dat de verzekerde in het geval van schade alsnog moet bijbetalen om gebruik te kunnen maken van de verzekering. Als het eigen risico bijvoorbeeld 385 euro is en de gemaakte kosten 1000 euro, dan dient het eigen risico van 385 euro door de verzekerde betaald te worden. De overige 615 euro worden door de verzekeringsmaatschappij betaald. Doordat je als verzekerde altijd een eigen risico betaald, kunnen de verzekeringen over het algemeen goedkoper zijn. De verzekeringen zijn goedkoper omdat de zorgverzekeraars dit stukje kosten niet hoeveel te betalen en dit kunnen doorrekenen in de maandelijkse bijdrage.

Hoog eigen risico

Een hoog eigen risico brengt zoals de naam het doet vermoeden een hoog risico met zich mee. Als je kiest voor een hoog eigen risico betekent dit automatisch dat je maandelijkse premie lager wordt. Je kunt ervoor kiezen om een hoog eigen risico te nemen als je nagenoeg zeker weet dat je hier geen gebruik van hoeft te maken. Doordat je geen gebruik hoeft te maken van het eigen risico betaal je dus minder maandelijkse premie. Als er in het jaar dat waar het eigen risico wordt bepaald ook daadwerkelijk niets gebeurd, kun je dus gemakkelijk iedere maand geld besparen! Je wordt dus beloond voor het risico als er niets gebeurt dat jaar. Mocht er wel wat gebeuren, dan kun je een hoge rekening verwachten! Houdt hier zeker rekening mee als tijdens het zorgverzekering kiezen. Als je bijvoorbeeld een operatie voor het komende jaar gepland hebt is het aan te raden het eigen risico zo laag mogelijk te houden.

Laag eigen risico

Een laag eigen risico brengt over het algemeen hogere maandelijkse kosten met zich mee. Doordat je iedere maand wat extra betaald voor de verzekering, betaal je in het geval van een ongeval weer minder. Een laag eigen risico is aan te raden als je bijvoorbeeld regelmatig zorgkosten maakt. Hierdoor garandeer je jezelf ervan dat je niet voor hoge onverwachte kosten komt te staan. Als je dus regelmatig gebruik maakt van je verzekering is een verzekering met een laag eigen risico de beste zorgverzekering voor jou!