Hoe conflict vermijden juist leidt tot een onsuccesvol team
Samenwerken is niet vanzelfsprekend in een team. Eerder levert samenwerking frustratie op en veel gehannes om niets. Vaak doen we er alles aan om conflict te vermijden. We spreken elkaar liever niet aan op gedrag. Er ontstaat frustratie, afwachten en taken laten liggen, is het resultaat.
Je wilt niet in eeuwige discussies terecht komen en meerdere malen hetzelfde onderwerp behandelen tijdens een vergadering. Kiezen voor harmonie, dat is wat veel teamleden doen, maar is dit slim? Nee, het levert vaak het tegenovergesteld effect op. Consensus zoeken en harmonie behouden, leidt vaak tot conflict en dus tot een onsuccesvol team. Wij leggen je graag uit waarom.
Wat maakt een team succesvol?
Een team is succesvol dankzij verschillende factoren. Zo moet elk teamlid kunnen vertrouwen op alle teamleden en zich veilig voelen om zich uit te spreken. Teamleden dragen allemaal bij aan het doel en werken samen naar resultaat. Elk teamlid wil een bijdrage leveren hieraan en vindt dit ook het belangrijkste. Individuele resultaten zijn ondergeschikt aan het teamresultaat.
Daarnaast neemt elk teamlid zijn verantwoordelijkheid. Dit betekent dat de taken en rollen ook duidelijk zijn binnen een team. Doordat elk teamlid zijn verantwoordelijkheid neemt en weet wat hij of zij moet doen, verloopt de samenwerking succesvol. Bovendien moet er dezelfde mate van betrokkenheid heersen binnen het team.
De bovenstaande punten zijn niet vanzelfsprekend. We kiezen er vaak voor om juist harmonie te behouden en conflict te vermijden. We spreken elkaar liever niet aan, want dat levert sociaal ongemak op. Liever laten we taken liggen of wachten af tot iemand zijn verantwoordelijkheid neemt. Waardoor een samenwerking juist frustratie oplevert en je aannames begint te doen.
Samen op zoek naar consensus en harmonie
Overeenstemming bereiken in een team heeft te maken met de betrokkenheid van elk teamlid en het onderling vertrouwen. Daarnaast moet elk teamlid hetzelfde doel voor ogen hebben. Tot overeenstemming komen lukt niet als niemand voor hetzelfde doel gaat en zich niet durft uit te spreken. Wanneer vertrouwen en betrokkenheid laag is binnen een team gaan wij op zoek naar consensus. We willen harmonie behouden binnen het team.
De gouden middenweg die we zoeken zorgt voor eindeloze vergaderingen en herhaling in onderwerpen. Overigens is een consensus ook vaak niet hetgeen wat je wilt. Je kiest namelijk niet voor de weg die was gekozen, maar gaat voor een weg waarmee je mogelijk hetzelfde resultaat bereikt. Een team dat zoekt naar consensus bestaat uit teamleden met een verschillende mate van betrokkenheid en waar geen vertrouwen heerst. Is er wel vertrouwen en betrokkenheid dan is consensus niet eens nodig want je hebt samen hetzelfde doel en resultaat voor ogen. Niemand aarzelt en er is ruimte om van richting te veranderen wanneer dat moet. Je behoudt juist harmonie en gaat wel degelijk het gesprek aan met elkaar.
Het conflict wel aangaan
Wanneer een team zoekt naar consensus gaan ze niet het conflict aan. De basis van een succesvol team is vertrouwen. Durft elk teamlid zich uit te spreken en geloven zij dat elk teamlid de juiste intenties hebben? Wanneer je erop vertrouwt dat teamleden de juiste intentie hebben, dan durf je je kwetsbaar op te stellen. Je durft om hulp te vragen en durft aan te geven waar je zwaktes liggen. Is er geen vertrouwen? Grote kans dat wij conflict uit de weg gaan.
Iedereen kent dit; je collega heeft weer zijn taak niet af. Je verwacht van de collega dat hij net zo zijn best doet, als jij dat doet. Een aanname die je direct doet. Toch spreken we de collega er liever niet op aan. We zetten maar een stap harder en lossen het probleem op. Je weet namelijk dat het sociaal ongemak veroorzaakt wanneer je kiest om de collega aan te spreken. Dit ervaren wij liever niet. Daarnaast zijn we vaak bang dat het onze relatie met de collega verpest en de harmonie verdwijnt.
Door elkaar niet aan te spreken ontstaan er juist frustratie en taken blijven liggen. En het ergste van alles er ontstaat juist spanning die stuurt richting conflict. Hoewel je juist ervoor kiest om conflict binnen het team te vermijden, ontstaat er juist conflict. Dit moet je ook zeker voorkomen.
Spreek elkaar op verantwoordelijkheid & gedrag
Hoe voorkom je dat je conflict gaat vermijden? Simpelweg door elkaar aan te spreken op verantwoordelijkheid en gedrag. Dit hoeft absoluut niet met een wijzend vingertje en zeker niet aanvallend. Je kunt het conflict wat je probeert te vermijden ook op een volwassen en verantwoordelijke manier aangaan.
Maar er zijn voorwaardes. Elk teamlid moet zich vertrouwd voelen, moet dezelfde mate van betrokkenheid hebben en zijn verantwoordelijkheid nemen. Ook weet elk teamlid wat het doel is en weet zijn taken en werkt samen naar het resultaat. Wanneer teamleden hier niet aan bijdragen of dit gevoel niet hebben, ontstaat er vaak een situatie waarbij we kiezen om ons niet uitspreken. We kiezen ervoor om te allen tijde conflict te vermijden en kiezen voor harmonie, die je juist niet op deze manier behoudt.
Zo leidt conflict vermijden tot juist een erger conflict binnen het team. De frustratie en spanningen worden groter.
Werken aan een succesvol team
Een succesvol team bestaat uit leden die elkaar vertrouwen, die in elkaar geloven en eigen verantwoordelijkheid nemen. Het is goed om bij elk team te werken aan de factoren voor een succesvol team. Alleen zo voorkom je spanningen en nare conflicten. Doordat mensen elkaar durven aan te spreken en vertrouwen op elkaar. Ze doen geen aannames en zijn proactief. Zo voorkomt het team samen dat conflict ontstaat. Dit kun je bereiken met teamoptimalisatie.