Hoe krijg je een goede nachtrust?
Goed slapen heeft een directe invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Dus als jij een tekort aan slaap hebt, dan kan dit een serieuze tol van jou eisen. We hebben het hier met name over jouw energie, productiviteit en emotionele balans gedurende de dag.
Toch liggen velen van ons ‘s nachts regelmatig wakker. Worstelend om de slaap te pakken die we echt wel nodig hebben. Ben jij ook moe van al het woelen en draaien ‘s nachts? Met deze volgende eenvoudige tips slaap jij ook beter en ben je overdag energieker en productiever.
De natuurlijke slaap-waakcyclus van jouw lichaam
Het synchroniseren met jouw natuurlijke circadiaanse ritme, is één van de belangrijkste strategieën om beter te slapen. Want als jij een regelmatig slaap-waak schema aanhoudt, dan zul jij je een stuk verfrissender en energieker voelen.
Probeer daarvoor elke dag weer op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Dit helpt de interne klok van jouw lichaam in te stellen en de kwaliteit van je slaap te optimaliseren. Als jij op deze wijze voldoende slaapt, dan wordt je ook vaak op een natuurlijke manier zonder wekker wakker. Als je toch een wekker nodig hebt, dan moet je mogelijk eerder gaan slapen. Vermijd bovendien het uitslapen, zelfs in het weekend!
Let op je blootstelling aan het licht
Melatonine is een van nature voorkomend hormoon dat door de blootstelling aan licht wordt gereguleerd. Het helpt bij het reguleren van jouw slaap-waakcyclus. Je hersenen scheiden immers meer melatonine af als het donker is, waardoor je slaperig wordt. En minder als het licht is, waardoor je alerter wordt.
Stel jezelf ‘s ochtends daarom aan fel zonlicht bloot. Drink je koffie of thee bijvoorbeeld buiten of ontbijt bij een zonnig raam. Al dit licht op jouw gezicht zal je zeker helpen wakker te worden. Breng overdag ook meer tijd buiten door. En laat zoveel mogelijk natuurlijk licht in je huis of werkruimte binnen.
Vermijd 1 à 2 uur voor jouw bedtijd alle heldere tv- of computerschermen. Vooral het blauwe licht van je telefoon, tablet, computer of tv is daarbij storend. Zeg dus ook nee tegen een nachtelijke televisie. Probeer in plaats daarvan naar muziek of audioboeken te luisteren. Zorg er bovendien voor dat de kamer donker is als het tijd is om te gaan slapen. Doe om deze reden ook de lichten weer uit als je ‘s nachts ergens voor op staat. Hierdoor val je weer gemakkelijker in slaap.
Verbeter je slaap omgeving
Een rustige bedtijd routine stuurt een krachtig signaal naar je hersenen. Het zegt dat het nu echt de hoogste tijd is om tot rust te komen en jezelf van de stress van jouw dag te ontdoen. Soms kunnen zelfs kleine veranderingen in je slaapkamer omgeving een groot verschil voor jouw slaapkwaliteit maken.
Houd je slaapkamer daarom lekker donker, koel en stil. Knusse en romantische steigerhouten bedden in de juiste maat zorgen samen met een fijn matras voor een aangenaam comfort. Want als je vaak met een zere rug of een pijnlijke nek wakker wordt, dan wil je zeker met een ander type matras experimenteren en/of voor een bed kiezen die jou wat meer ruimte biedt.
Reserveer je bed ook enkel voor slapen en seks. Dus niet door hierin te werken, tv te kijken of je telefoon, tablet of computer in bed te gebruiken. Zo associëren jouw hersenen de slaapkamer met enkel deze zaken, waardoor je ‘s nachts ook gemakkelijker tot rust kunt komen.
Houd jezelf fit en word actief
Als laatste willen we graag melden dat voldoende lichaamsbeweging goed voor de slaap is. En natuurlijk ook voor je gezondheid in het algemeen. Sommige mensen merken echter dat als zij minder dan twee uur voor het slapengaan intensief sporten, het moeilijker kan worden om in slaap te vallen. Als dit voor jou echter geen probleem is, dan hoef je deze routine niet te veranderen.
Mensen besteden graag veel tijd en moeite aan lichaamsbeweging. En zorgen ervoor dat ze daarnaast zeer gezond eten. Iets wat echt geweldig is! Maar ze vergeten dan dat goed te slapen de derde zijde van de optimale gezondheidsdriehoek is.
De meesten van ons hebben wel eens een slechte nachtrust gehad. Een eenmalige rusteloze nacht is gelukkig niet zo’n groot probleem. Afgezien van het feit dat je dan de volgende dag prikkelbaar kan zijn of jezelf ondermaats voelt. Het effect van een langdurig slaaptekort kan veel ernstiger zijn. Om dit laatste te voorkomen, is het een goed idee om de bovenstaande aandachtspunten na te leven. Welterusten en morgen gezond weer op!