Menu

Hoe stel ik de beste zorgverzekering samen?

Iedere Nederlander die ouder is dan 18 moet een zorgverzekering hebben. Zoals de naam misschien al doet vermoeden verzeker je je met deze verzekering tegen onverwachte zorgkosten. Het grote verschil tussen de zorgverzekering en andere verzekeringen is dat deze verzekering niet optioneel is. Op deze manier probeert de Nederlandse overheid een beetje bij te dragen aan de algemene gezondheid en zekerheid van de Nederlandse bevolking. Mocht je hier een keer je been breken, dan betaal je eenmalig je eigen risico en zijn de rest van de kosten verzekerd. Op deze manier zul je dus nooit jarenlang moeten blijven betalen voor die ene keer dat je op 20 jarige leeftijd van je fiets viel.

Eigen risico?

Doordat je een basisverzekering hebt, betaal je bij zorgkosten vaak enkel je eigen risico. Het minimale eigen risico dat wettelijk is vastgesteld is 385 euro. De hoogte van dit eigen risico kun je zelf bepalen, met dus een minimale ondergrens van 385.Je kunt je eigen risico met maximaal 500 euro verhogen, je komt dan uit op een maximaal eigen risico van 885 euro. Het klinkt natuurlijk mooi om lagere maandelijkse kosten te hebben. Mocht je echter wel iets overkomen, dan moet je wel ineens 885 euro betalen. Je moet dus voor jezelf de afweging maken of je liever lagere maandelijkse kosten hebt, of dat je in het geval van een ongeval lagere kosten hebt.

Aanvullende pakketten

Binnen je zorgverzekering kun je kiezen om je ook voor aanvullende zorgkosten te verzekeren. Denk hierbij aan zorgkosten die in specifieke categorieën vallen die niet onder de basisverzekering vallen zoals:

– tandarts

– fysiotherapie

– mondhygiënist

– acupunctuur

Wanneer je voorafgaand aan een jaar weet dat je waarschijnlijk gebruik gaat maken van een van de aanvullende opties, is het verstandig om je hiervoor te verzekeren. Zo voorkom je in het daaropvolgende jaar eenmalige hoge kosten. Als je deze aanvullende pakketten met elkaar hebt vergeleken en je de hoogte van het gewenst eigen risico hebt bepaald kun je dus jouw beste zorgverzekering samenstellen.