Menu

Is er een checklist overlijden?

Als er iemand overlijdt, moet er heel wat geregeld worden. Een checklist overlijden zou dan een uitkomst zijn. In een tijd van verdriet en rouw komt er zoveel op je af dat het fijn is om een lijstje te hebben waarop precies staat wat je nog moet doen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Helaas is er geen lijstje dat altijd gebruikt kan worden. Dat komt omdat het sterk van de situatie afhankelijk is wat er geregeld moet worden. Denk aan dingen als: overlijdt er iemand die getrouwd is? Had diegene een onderneming of een uitkering. Of overlijdt er een kind? Elke situatie is anders en daarmee het to-do-lijstje ook. 

Wat staat er altijd in een checklist overlijden?
Als je toch enige houvast wil wat betreft een checklist overlijden: er zijn wel zaken die altijd geregeld moeten worden als er iemand sterft. Ongeacht de leeftijd en leefomstandigheden zullen er een aantal dingen zijn die je altijd moet doen. Je zal het overlijden aan moeten geven bij de gemeente en de crematie of de begrafenis moeten regelen. Dat kan gebeuren nadat de arts een verklaring van overlijden heeft uitgeschreven. Dat hoef je natuurlijk niet helemaal alleen te doen. Als je een begrafenisondernemer in de arm neemt, zal het een en ander uit handen worden genomen of in ieder geval worden uitgelegd. 

Veelvoorkomende punten op een checklist overlijden
Naast de algemene zaken zijn er ook unieke punten op een checklist overlijden. De meest voorkomende dingen komen vooral voort uit een reeks van vragen. Denk aan dingen als:
Wordt er gekozen voor een begrafenis of een crematie? Moet er nog een geestelijke komen tijdens de plechtigheid? Is er sprake van een huur-of koophuis dat nu vrij komt te staan? Had de overledene kinderen, recht op toeslagen, een testament, studieschuld een eigen bedrijf of levensverzekeringen?  Nog iets wat je zou kunnen vergeten: wat doe je met de profielen op sociale media? Misschien heeft de overledene over al deze zaken al verteld wat er is of wat ermee gedaan moet worden, maar misschien moet je dat nog uit gaan zoeken. 

Lees meer over uitvaart en alles wat er bij komt kijken op Uitvaartverzekeringwijzer.net.