Menu

Kiezen voor een staaroperatie: De ins en outs

Iedereen die wel eens te snel is opgestaan, weet dat je dan soms even niet helder ziet. Een beetje wazig of vlekkerig, meestal trekt het weer snel weg. Bij staar heb je permanent een wazig beeld. Logisch dat je daar van af wilt. Bij Visusoogkliniek kun je onder andere terecht voor een staaroperatie.

Wat is staar precies?

Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens, waardoor je dus wazig gaat zien. De ooglens zit direct achter de iris en de pupil. Normaal gesproken is deze lens helder en heb je dus helder beeld. Wanneer je ouder wordt, kan de lens langzaam steeds troebeler worden. Doordat de lichtstralen dan niet goed worden doorgelaten, krijg je een onscherp beeld en zie je dus wazig. 

Een arts kan met behulp van een microscoop de ooglens bekijken en vaststellen of er sprake is van staar. En ook in welke mate. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een deel vertroebeld is, maar dat je daar geen last van hebt. Het kan ook zijn dat er een ander oorzaak is voor het slechte beeld, bijvoorbeeld een oogaandoeningen, verandering van sterkte of slijtage van het netvlies.  

Wat gebeurt er bij een staaroperatie?

Voor de meeste mensen met staar betekent het dat er vroeg of laat een operatie nodig is. Staar gaat niet vanzelf weg en is niet met medicijnen te verhelpen. Wat gebeurt er dan bij een staaroperatie? Tijdens de operatie wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. Die kunstlens geeft weer helder beeld. Dat is overigens maar op één afstand, of dichtbij of veraf. Voor de andere afstanden kan het zijn dat je een bril nodig hebt. 

De operatie wordt uitgevoerd met plaatselijke verdoving, meestal door oogdruppels, soms door een injectie. Er wordt altijd maar één oog per keer gedaan. Zelfs op hoge leeftijd is het nog mogelijk om een operatie te ondergaan. Zo’n operatie neemt hooguit 15 minuten in beslag.

Wat moet je verder nog weten over de lenzen?

Net zoals er verschillende brillen en contactlenzen zijn, zo zijn er ook verschillende kunststof lenzen. Meestal wordt er gekozen voor een monofocale lens, waarmee je dus op één afstand scherp ziet. Daarnaast bestaan er ook lenzen die een leescorrectie wegnemen. Dat zijn de zogenoemde multifocale lenzen. Dan heb je na de staaroperatie geen leesbril meer nodig. Of als je een cilinderafwijking hebt, dan kan dat gecorrigeerd worden met torische lenzen.