Maak je bedrijf extra veilig
Veiligheid is tegenwoordig gelukkig een belangrijk punt geworden. Dit is eigenlijk overal terug te zien. In het verkeer, sport, recreatie en het bedrijfsleven. Maar hoe maak je je bedrijf extra veilig? Hoe kan je incidenten voorkomen of de gevolgen beperken? De antwoorden vind je in dit artikel.
Veiligheid is op te delen in categorieën. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan onder andere brandveiligheid, transport en werkmethoden.
Veilige werkmethoden
Vakinhoudelijke adviezen over deze categorie zijn lastig te geven doordat de maatregelen nogal verschillen per branche. Wel zijn er basismaatregelen die voor elke branche van belang zijn. De volgende punten zijn tijdens alle werkzaamheden van belang:
• gebruik van Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s)
• zorg voor een veilige werkomgeving (omgeving afzetten en installaties uitschakelen tijdens werkzaamheden)
• voorkom valgevaar door afzettingen, hekjes, valbeveiliging en drempelhulpen
• bespreek de risico’s voor het uitvoeren van de taak
• zorg voor een goede vakinhoudelijk kennis bij de medewerkers
Als werkgever of leidinggevende is het van belang om te zorgen dat de bovenstaande punten worden ingevoerd. Maar ook het daadwerkelijk toepassen door de medewerkers is uiteraard van belang. Controle en bewustwording is zodoende van belang. Wijs medewerkers met voorbeelden op mogelijke gevolgen van onveilig werken. Dit vergroot meestal de bewustwording. Ook controle op het veilig werken kan nuttig zijn.
Brandveiligheid
In vrijwel elke branche is de brandveiligheid van groot belang. Zorg daarom voor preventieve en repressieve maatregelen. Dit kan schade voorkomen en/of beperken. Ook zijn getroffen maatregelen vaak van belang voor verzekeringsmaatschappijen. De vereiste en noodzakelijke maatregelen verschillen per bedrijf. Algemene aandachtspunten zijn:
• voorkom brandgevaar zoveel mogelijk
• zorg voor blusmiddelen zoals brandblussers, brandslangen of sprinklers
• zorg voor branddetectie in de vorm van rookmelders
• zorg voor bewustwording en kennis bij de medewerkers op het gebied van brandrisico’s
• zorg voor verkleining van de brandlast. Bijvoorbeeld door brandscheidingen
Transport
Met deze categorie worden alle bewegingen in en rond het bedrijf bedoeld. Dat kan zowel lopend als met voertuigen zijn. Voorkom en beperk de schade van een val of botsing dankzij maatregelen zoals:
• zorg voor een snelheidslimiet in en rond het bedrijfspand
• plaats aanrijdbeveiliging om schade te beperken
• creëer bewustwording bij medewerkers over de risico’s van een aanrijding of val
• plaats afzettingen langs onoverzichtelijke wegen of hoogtes
• gebruik drempelhulpen om de risico’s van drempels te verlagen
• zorg voor goede verlichting op de wegen, paden en voertuigen
• laat medewerkers valbeveiliging gebruiken tijdens bepaalde situaties op hoogte
Omdat de gewenste veiligheidsmaatregelen nogal verschillen per situatie, kan een advies van een veiligheidsdeskundige verstandig zijn. Zo worden risico’s verkleint en voldaan aan de actuele wet- en regelgeving.
Voorkom ongemak of valpartijen dankzij drempelhulpen
In de categorie transport vallen ook drempels en opstapjes. Dit zijn obstakels die relatief vaak blijken te zorgen voor valpartijen of ongemak bij rijdende transportmiddelen. Drempels zorgen relatief vaak voor valpartijen. Daarnaast kan een drempel of richel ook ongemak opleveren voor bestuurders van voertuigen wanneer men over de drempel moet rijden. Door de drempel ontstaat er namelijk vaak een schokbelasting op de bestuurder. Op de lange termijn kan dit irritatie of zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Daarnaast kan de schok zorgen voor bijvoorbeeld afvallende lading of schade aan onderdelen van het voertuig.
Het ongemak van drempels kan eenvoudig worden opgelost dankzij drempelhulpen. Dit zijn schuine oplopen die er voor zorgen een soepele overgang. Dit kan een hele uitkomst zijn voor bijvoorbeeld pompkarren, heftrucks, voertuigen, fietsen en motoren.
Materialen van de oplopen
De drempelhulpen zijn tegenwoordig vaak gemaakt van rubber. Dit materiaal heeft namelijk belangrijke voordelen. Zo is het stroef waardoor wielen een goede grip hebben. Ook zal de oploop hierdoor een goede grip op de ondervloer hebben.
Ten slotte zorgt het rubber voor een geluidsarm gebruik. Bijvoorbeeld metalen drempelplaten kunnen lawaai veroorzaken doordat de plaat soms opwipt. Bij rubberen drempelhulpen zal dit niet gebeuren.
Ook voor de industrie zijn rubberen oplopen geschikt, de sterke typen zijn namelijk bestand tegen de druk van voertuigen. Wordt in een productbeschrijving aangegeven dat een oploop geschikt is tot bijvoorbeeld 1500 kilo, dan wordt de puntbelasting bedoeld. In geval van een voertuig gaat het dan dus om één of twee banden. Een voertuig van 6000 kilo zou dus geen probleem zijn.
Tegenwoordig vele maten drempelhulpen
Drempelhulpen zijn te kopen in allerlei maten. Van een hoogte van 4 millimeter tot wel 15 centimeter. Ook qua breedte kan worden gekozen tussen 60 tot 400 centimeter. Benieuwd geworden naar de vele mogelijkheden? Neem dan eens via de volgende link een kijkje in een overzicht met oplopen: drempelhulpen te koop.