Menu

Mondkapjes: de mogelijkheden, de regels en de aandachtspunten

Het onderwerp mondkapjes is logischerwijs veel aan de orde op dit moment. Door het Covid-19 virus moeten we allemaal beter zorgen voor onszelf en anderen. De regels zijn langzaam versoepeld, maar we zijn nog niet uit de problemen. Daarom is het bijvoorbeeld verplicht om vanaf 1 juni 2020 een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Met een mondkapje beschermt u zichzelf, maar voornamelijk ook anderen en zorgt u ervoor dat u virussen en bacteriën niet kunt ontvangen en niet kunt overdragen. Hier vindt u handige informatie over mondkapjes en over de manieren waarop u daar het beste gebruik van maakt.

Twee verschillende soorten mondkapjes

Als u in mondkapjes wilt investeren, dan heeft u twee opties. Er zijn mondmaskers die kunnen worden hergebruikt en maskers die u na gebruik weggooit. Beide hebben voor- en nadelen. Zo kunt u mondmaskers die hergebruikt kunnen worden bijvoorbeeld zelf wassen, maar moet u dat wel doen op 60 graden of hoger. Daarna moet u ze ook goed bewaren, zodat ze nog steriel zijn als u ze op doet. Het beste pakt u ze samen in een tas van textiel. Wegwerp mondkapjes moet u elke keer als u ze afdoet weggooien. Dat betekent dat u er mogelijk een aantal nodig hebt per dag. U hoeft zich dan geen zorgen te maken over correct wassen en opbergen, want u pakt gewoon een nieuwe.

Wat zijn de regels?

De belangrijkste regel omtrent mondkapjes is dat u verplicht bent om ze te dragen in het openbaar vervoer. Er zijn wel enkele andere regels over het gebruik waarmee u de beste resultaten boekt. Was altijd voordat u het mondkapje opdoet uw handen goed. Vervolgens pakt u het kapje vast aan de elastiekjes en niet aan het stoffen gedeelte. U haakt de elastiekjes achter uw oren en u zorgt ervoor dat het stoffen gedeelte uw neus, mond en kin bedekt. Moet u niezen, dan neemt u het mondkapje af en niest u in een zakdoek die u vervolgens weggooit. Bij het opzetten van het nieuwe mondkapje wast u dan weer uw handen en gebruikt u dezelfde methode. Alle mondkapjes moeten worden vervangen als ze nat geworden zijn.

Bij Podobrace vind je de beste kwaliteit mondkapjes die worden gebruikt door de overheid zelf!

Enkele aandachtspunten

Er zijn ook enkele aandachtspunten om rekening mee te houden als u mondkapjes gaat dragen. Maakt u er intensief gebruik van, omdat u bijvoorbeeld leraar bent, dan vervangt u uw kapje elke 4 uur. Bij minder intensief gebruik kunt u 8 uur met één mondkapje doen, mits u hier niet in hebt geniest en mits deze niet nat is geworden. Plaats uw mondkapjes nooit in de vriezer of in de koelkast. Alhoewel bacteriën de kou niet fijn vinden kunt u ze zo overdragen op uw eten. En ook al draagt u een mondkapje, blijf afstand houden indien mogelijk.

Mondkapjes bestelt u gemakkelijk en in grote hoeveelheden online. Batches van 10 tot wel 1000 stuks zijn mogelijk. Wilt u goed voorbereid zijn op elke situatie, dan slaat u alvast een aantal in. Op dit moment betaalt u dan namelijk geen btw.