Menu

Positieve effecten van yoga op de gezondheid

Yoga wordt steeds populairder. In onze drukke maatschappij is de behoefte aan ontspanning namelijk flink gestegen. Yogamatten gaan daarom als warme broodjes over de toonbank. Maar wat zijn nu precies de voordelen van yoga op de fysieke en mentale gezondheid? En is yoga nu echt zo goed voor je?

Wat is yoga?

Mensen zien yoga vaak als een sport. Dit is het niet. Yoga is namelijk een levensstijl. Toch kiezen mensen vaak om yoga te beoefenen vanwege de fysieke voordelen die het met zich meebrengt. De mensen die een yogasessie enkel zien als een stretch-workout doen het daarmee echt tekort. Yoga heeft naast fysieke voordelen ook tal van andere voordelen op je mentale gezondheid en welzijn.

Fysieke voordelen

Allereerst heeft yoga een positief effect op je fysieke gesteldheid. Zo kan je met yoga sterkere spieren ontwikkelen. Door de verschillende oefeningen uit te voeren daag je jezelf uit om telkens een andere spiergroep te trainen. Daarnaast werk je met yoga ook nog eens aan je balans, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Mentale voordelen

Naast fysieke voordelen heeft yoga een sterk effect op je mentale welzijn. Een groot voordeel is dat yoga helpt bij stress. Door yoga te beoefenen leer je de ademhaling te beheersen waardoor je beter tot rust komt. Dat kan ook meteen een positief effect hebben op je bloeddruk en helpen beter in slaap te komen.

Hoe vaak moet je yoga beoefenen?

Een veel gestelde vraag is: hoe vaak moet je yoga beoefenen om de fysieke en mentale voordelen ervan te ervaren? Het beste is om elke dag een yoga sessie in te plannen.  Dit kun je bijvoorbeeld doen voordat je gaat slapen of vroeg in de ochtend voor je naar werk gaat. Maar let er op, kwaliteit gaat boven kwantiteit. Elk moment dat je kunt meepakken is mooi meegenomen!

Voor wie is yoga geschikt?

Iedereen kan beginnen met yoga ongeacht je fysieke gesteldheid, leeftijd of geslacht. Heb je wat moeite om in een bepaalde houding te komen dan kunnen bepaalde yoga artikelen als yogablokken, meditatiekussens of bolsters een uitkomst bieden en je helpen de oefeningen makkelijker uit te voeren. Geen excuus meer om te starten met je eerste yogasessie!