Menu

Psycholoog vinden via internet

Je kan in je leven een keer in een situatie komen waar je niet meer alleen uitkomt. We hebben het dan over mentale klachten. Iets houdt jou heel erg bezig en heeft te grote invloed op je leven. Het is voor sommige mensen niet niks om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Maar als je vervolgens stappen wil zetten, is het zaak om een goede psycholoog te vinden. Hoe vind jij de psycholoog die bij jou past?

Wat is een goede psycholoog?

Het is niet makkelijk om een definitie te geven van een goede psycholoog. Uiteraard moet het iemand zijn die heeft bewezen dat hij mensen van hun probleem af kan helpen. Een goede psycholoog krijgt het voor elkaar om met zijn aanpak iemand anders naar een situatie te laten kijken. Diegene leert om er anders mee om te gaan. Maar wat voor iemand anders een goede psycholoog is, hoeft dat niet voor jou te zijn. Reden hiervoor is dat de één al baat heeft bij een wat voorzichtige aanpak. Maar de ander heeft juist een psycholoog nodig die wat directer is, iemand met de neus op de feiten drukt en confronteert. Feit is in ieder geval dat je na een kennismakingsgesprek het gevoel moet hebben dat diegene jou kan helpen, dat zijn aanpak jou aanspreekt. Om te herstellen, zal je met de billen bloot moeten. Kan en wil je dat bij deze hulpverlener?

Hoe vind je een passende psycholoog.

Je kan een begin maken als je al vaker de naam van een psycholoog in positieve zin hebt horen noemen. De kans is ook groot dat jouw huisarts wel een psycholoog of therapeut kan aanbevelen. Zoek contact met diegene en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Heb je helemaal geen idee, dan begint jouw zoektocht op gevoel. Zoek je een online psycholoog, dan krijg je vaak meer informatie door op het profiel van diegene te klikken en iets meer over hem of haar te lezen. Uiteraard kan je ook een bepaalde psychologenpraktijk of online organisatie van hulpverleners benaderen. Je legt uit waarin je begeleiding nodig hebt. Afgaande op jouw verhaal kunnen ze je zeker een bepaalde online psycholoog adviseren.

Wat ook een rol kan spelen, is de wachttijd bij een bepaalde psycholoog. Wil je wachten tot de psycholoog die jouw voorkeur heeft, ruimte vrij heeft in zijn agenda? Of wil je, wat in sommige situaties absoluut aan te bevelen is, sneller aan de slag? Bij online hulp speelt dit overigens niet of nauwelijks. Omdat de meeste mensen nog steeds kiezen voor face-to-face begeleiding, zijn er online nauwelijks wachtlijsten. Online kan je dus in de meeste gevallen chatten met een psycholoog die jou het meeste aanspreekt. Na een eerste gesprek laat je bezinken wat er is besproken. Daarna wordt jou vast snel duidelijk of je met deze psycholoog of therapeut verder wil.