Menu

Waar moet je op letten als je facings wil? lees het hier

Ben jij niet tevreden met je huidige gebit? Dan heb je wellicht wel eens naar opties gekeken om dat te veranderen. Een goede optie zijn facings. Maar waar moet je dan precies op letten? Als je dat wil weten, lees dan snel verder. In dit blog vertellen we je meer over facings!

Wat zijn facings precies? 

Een facing, ook wel veneers genoemd, is een laagje tandkleurig vulmateriaal. Door een facing te plaatsen kun je de vorm van je tand veranderen, maar natuurlijk ook de kleur. Heb je bijvoorbeeld verkleurde tanden die je wit wil maken? Dan kunnen facings erg geschikt zijn. Dit geldt oook voor spleetjes tussen de tanden, een scheve tand of een afgebroken hoekje. 

Soorten facings

Er zijn twee verschillende soorten facings. Je kunt kiezen voor porseleinen facings of composiet facings. Composiet facings zijn relatief goedkoop en kunnen daarnaast ook snel geplaatst worden. Ze zijn erg geschikt voor een achterstallig gebit. 

Hoe worden facings geplaatst? 

Bij composiet facings worden de tanden tot een klein puntje geslepen. Bij porselein facings slijpt de tandarts vooral een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Aan de hand van de afdruk van je tand wordt een facing gemaakt. Deze sluit nauw aan op de vorm en grootte van andere tanden. Facings worden met speciaal hechtmateriaal op de tanden geplaatst. 

Belangrijk om op te letten

Tussen het afslijpen van de tanden en het daadwerkelijk plaatsen van de facings krijg je tijdelijke facings. Je hoeft dus niet alles in 1 keer te doen, en je hoeft ook niet met halve tanden te lopen. Bij composiet facings is he vaak wel mogelijk om gelijk op de eerste afspraak de facings te plaatsen. 

Een facing voelt net als je eigen tand. Met een facing kan en mag je alles eten, maar houdt wel rekening met de kwetsbaarheid van de facings. Bijt niet op harde dingen zoals zuurtjes of de achterkant van een pen. Voorkom beschadigingen. 

Composiet facings gaan 5 tot 10 jaar mee, en porseleinen facings vaak 15 tot 20 jaar. Als je rookt, veel thee en koffie drinkt zullen de tanden wel sneller verkleuren. Ook tandenknarsen en nagelbijten hebben invloed op het slijten van de facings. Tussendoor is het altijd mogelijk om je facing te laten repareren. 

Ook facings laten plaatsen? 

Zit je er over te denken om facings te plaatsen? Een tandarts in Tilburg waar je zou kunnen kijken is Tandartspraktijk Ter Meulen. Zij hebben veel verstand van facings en kunnen je goed adviseren!