Menu

Wanneer is een CBR-keuring nodig?

Iedereen die hun rijbewijs heeft gehaald, heeft ook de Gezondheidsverklaring moeten invullen. Het is namelijk door het CBR verplicht gesteld dat aan dat onderdeel wordt meegedaan om een rijbewijs te kunnen aanvragen of verlengen. Er wordt getoetst of weggebruikers veilig kunnen deelnemen aan het verkeer, dit wordt een CBR-keuring genoemd. Dat is als bestuurder en medeweggebruiker ook wel een fijn idee. In veel situaties verloopt de aanvraag en goedkeuring van de Gezondheidsverklaring vlekkeloos. Maar wat als dat nou niet het geval is? Heeft u lichamelijke beperkingen? Dan is er extra controle van een medisch specialist nodig. In het volgende artikel vertellen we hoe dit verder gaat.

Waarom heb ik een CBR-keuring nodig?

Een CBR-keuring is nodig om een rijbewijs te kunnen aanvragen en de behalen. Iedereen heeft het gedaan of moet het doen. Er is niks lastig aan, tenzij u last heeft van bepaalde gezondheidsproblemen of lichamelijke beperkingen. Dit is ook het geval wanneer uw rijbewijs na uw 75ste verjaardag verloopt. U dient dan ook een keuringsformulier te laten invullen door een onafhankelijk keurend specialist om te laten zien dat u nog veilig aan het verkeer kunt meedoen. 

Waar vindt een CBR-keuring plaats?

Een CBR-keuring vindt plaats bij een onafhankelijk keurend specialist, die u heeft uitgekozen. Het is erg belangrijk dat de oogarts met Zorgdomein werkt. Het CBR heeft dan direct toegang tot uw gegevens en dit zorgt voor een snelle verwerkingstijd van de keuring. Als u de papieren via de post moet versturen, kan dit soms maanden duren! Mensen die bekend zijn met glaucoom moeten wel rekening houden met een langere verwerkingstijd bij het CBR. Een gezichtsveldonderzoek kan namelijk niet digitaal doorgestuurd worden. In elk geval is het belangrijk dat u op tijd de Gezondheidsverklaring bij het CBR en de afspraak bij uw oogarts maakt. Dit scheelt veel tijd en kosten, allebei essentieel! Je kan ook informeren bij Floaterlaser.com om te kijken wat zij voor je kunne betekenen.

Hoe werkt een CBR-keuring precies?

Uw gezichtsvermogen wordt bepaald met en zonder bril, ieder oog apart en ook beide ogen samen. Uw pupillen worden ingedruppeld met pupilverwijdende druppels. De druppels moeten 15 tot 30 minuten inwerken. Deze pupilverwijdende oogdruppels kunnen voor troebel zicht veroorzaken. Het is daarom ook geadviseerd om met iemand mee te rijden als u de auto neemt en anders met de fiets of openbaar vervoer naar de afspraak komt. Wanneer de pupil verwijd is kan de oogarts het netvlies goed beoordelen. Na de keuring zal er worden aangegeven of u voldoet aan de voorwaarden voor aanvraag of verlening van het rijbewijs.