Menu

Wat is chirurgie?

Dat een chirurg werkzaam is in een ziekenhuis en daar aardig wat geld verdient, dat weten de meeste mensen wel. Maar waar houdt een chirurg zich nou eigenlijk precies mee bezig? En wat is chirurgie precies? Dat leggen we graag uit in dit artikel.

Hier houdt een chirurg zich mee bezig

Chirurgie wordt ook wel heelkunde genoemd. Het is een specialisme dat zich bezighoudt met het chirurgisch of operatief behandelen van patiënten. Een chirurg is dus iemand die operaties uitvoert. Wat voor operaties dit zijn kan flink verschillen, maar je kunt bijvoorbeeld denken aan het operatief behandelen van verwondingen, breuken, infecties of tumoren. In de meeste gevallen voert een chirurg deze operatie uit met de hand. Het Griekse woord chirurgie kan namelijk letterlijk worden vertaald met ‘handwerk.’

Voorbeelden van chirurgische operaties

Je weet nu ongeveer wat een chirurg doet, maar om nog een beter beeld te krijgen hebben we hieronder een aantal voorbeelden gezet van operaties die een chirurg op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis uitvoert.

Liesbreukoperatie

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies als gevolg van een opening of zwakke plek in de buikwand. Het kan ontstaan door aangeboren factoren of door een bepaalde handeling, zoals te zwaar tillen of veel hoesten. Klachten die hierbij horen zijn onder andere een zeurende of branderige pijn in de liesstreek. 

Tijdens de liesbreukoperatie maakt de chirurg een snee in de buikwand op de plek waar de breuk zit. Hij verwijdert vervolgens de uitstulping van het buikvlies en verstevigt de buikwand door middel van het weefsel van de buikwand zelf of door middel van een stukje kunststof. Dit is de conventionele methode. Er kan ook worden gekozen om het probleem via een kijkoperatie op te lossen. Hierbij worden er kleine instrumenten in de buikwand gebracht, waardoor de operatie aan de binnenzijde van de breuk kan worden uitgevoerd, terwijl de arts op een tv-scherm meekijkt. 

Galblaas verwijderen

De galblaas is een klein orgaan in de vorm van een peer dat aan de onderkant van de lever ligt. In dit orgaan wordt gal (een vloeistof die vetten verteerd) ingedikt en opgeslagen. Komt hier voedsel bij, dan perst de galblaas het naar de dunne darm. Staat de gal te lang stil in de galblaas, dan kunnen er galstenen ontstaan. Dit is vrij normaal, maar wanneer de stenen klem komen te zitten kunnen er klachten ontstaan, zoals heftige buikpijn, ontkleurde ontlasting of geelzucht. In het ergste geval kunnen er ontstekingen ontstaan, zoals acute alvleesklierontsteking. In dit geval is het nodig om de galblaas te verwijderen.

Deze operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • Laparoscopische galblaasverwijdering – hierbij vult de arts je buikholte met onschuldig kooldioxide. Vervolgens brengt hij met een klein sneetje de laparoscoop in de buikholte, zodat hij in de buik kan kijken. Via enkele andere sneetjes brengt hij een speciaal instrument in de buikholte, waarmee de galblaas gepakt en verwijderd kan worden.
  • Gewone galblaasverwijdering – hierbij maakt de arts een wat grotere snee (10 tot 15 cm) in de bovenbuik om zo de galblaas te verwijderen.