Menu

Werken als verzekeringsarts, wat houdt dat in?

Een verzekeringsarts beoordeelt de belastbaarheid en de mogelijkheden van zijn cliënten om geheel of gedeeltelijk aan het werk te gaan. Als je een Ziektewetuitkering van het UWV of een WIA-uitkering hebt, dan krijg je meestal een gesprek met een verzekeringsarts. We onderzochten wat het werk van een verzekeringsarts inhoudt, hoe je verzekeringsarts wordt en wat de salaris vooruitzichten zijn.

Beoordelen

De werkzaamheden van de verzekeringsarts bestaan uit het beoordelen van cliënten. Meestal komt dit verzoek van een opdrachtgever zoals het UWV. In een beoordelingsgesprek wordt gekeken naar de algemene gezondheidstoestand van een cliënt. Op basis hiervan bepaalt de verzekeringsarts of een cliënt geheel of gedeeltelijk aan het werk kan. Hierbij kijkt de verzekeringsarts ook wat dit betekent voor de thuissituatie en persoonlijke relaties. Daarnaast wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan en in sommige gevallen een psychologisch onderzoek.

Hoe word je verzekeringsarts?

Om verzekeringsarts te worden heb je een opleiding verzekeringsgeneeskunde nodig. Deze opleiding valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. De studie is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. De praktijkopleiding duurt 4 jaar en wordt gegeven in de eigen werksituatie. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van cursorisch onderwijs en is er een stage van 12 weken. De opleiding tot verzekeringsarts is een erkende vervolgopleiding. De opleiding staat onder toezicht van het CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt en of de arts aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren.

Werken als verzekeringsarts

Als verzekeringsarts is de kans groot dat je aan het werk gaat voor het UWV. Het UWV is ook de grootste opleider van verzekeringsartsen in Nederland. Het gemiddelde bruto salaris van een verzekeringsarts varieert van 4.700 euro bruto tot 6.600 euro bruto per maand, afhankelijk van je kennis en ervaring. Wil je graag aan de slag als verzekeringsarts? Kijk dan eens op co2work.nl voor de meest actuele vacatures voor verzekeringsartsen.