Menu

Wat te doen tegen amandelstenen

Amandelstenen – of tonsilstenen – zijn onschuldig maar zorgen er wel voor dat je een slechte, stinkende adem kunt krijgen. Maar wat zijn amandelstenen precies en wat te doen tegen amandelstenen? We leggen het graag uit in deze blog.

Wat zijn amandelstenen

Amandelstenen komen voort uit je keelamandelen. Je keelamandelen zijn lymfeklieren die samen met de neusamandelen en tongamandelen infecties bestrijden. Helaas vormen je keelamandelen door hun positie ook het ideale huisje voor bacteriën. Achter je keelamandelen bevinden zich plooien waar slijm, etensresten en witte bloedcellen kunnen blijven hangen. Dit zet zich later om in amandelstenen

Oorzaak amandelstenen

Amandelstenen worden veroorzaakt door opgehoopt vuil in de huidplooien achter je keelamandelen. Dit vuil verkalkt, waardoor je kleine, witte brokjes in je keel krijgt welke helaas ook niet zo lekker ruiken. Je krijgt onder andere last van een slechte adem

Heb ik amandelstenen?

Helaas kun je niet altijd goed zien of je amandelstenen hebt, gezien ze ver achterin je keel zitten verstopt. Soms kun je ze beter zien door middel van een lampje. Ga voor de spiegel staan en schijn met een zaklamp (bijvoorbeeld die op je telefoon) achter in je keel. Zie je witte, knobbelige plekjes zitten? Helaas, dan heb je waarschijnlijk last van amandelstenen. 

Om beter te bepalen of je last kunt hebben van amandelstenen hebben we het volgende lijstje van symptomen opgesteld. Je hebt waarschijnlijk amandelstenen als je last hebt van de volgende symptomen: 

  • Een kalkachtige of ijzerachtige smaak in de mond
  • Een pijnlijke keel en opgezwollen keelamandelen
  • Misselijkheid of braken
  • Opgezette lymfeklieren
  • Kriebel in de keel of hoestaanvallen

Wat doe je tegen amandelstenen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om amandelstenen zoveel mogelijk te voorkomen. De belangrijkste is om goed te letten op je mondhygiëne. Poets minimaal twee keer per dag je tanden, flos & stoker. Schaf daarnaast ook een goede tandpasta en mondwater aan. Ga niet voor hele schuimende of sterke producten. Dit kan je mondholte irriteren waardoor er juist scheurtjes ontstaan, welke nog meer bacteriën aantrekken. Vergeet ook niet om je tong schoon te maken met een bijvoorbeeld een tongschraper. De achterkant van je tong is namelijk een broedplaats voor microben. 

Let daarnaast ook op je inname van alcohol, koffie sigaretten. Deze staan er bekend om dat ze de vochtbalans in je keel kunnen verstoren, waardoor amandelstenen meer ruimte krijgen om te ontstaan.

Heb je al last van amandelstenen? Dan kun je deze met behulp van speciale tools weghalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een monddouche of een loopextractor. Heb je langdurig last van amandelstenen? Ga dan eens langs je huisarts. Het kan zijn dat je antibiotica nodig hebt.