Menu

Wat zijn probiotica en wanneer moet je het nemen?

Je hebt vast wel eens van probiotica gehoord, maar weet je ook wat het precies is? Probiotica zijn bacteriën die je darmen en immuunsysteem ondersteunen. Ze worden gebruikt om je darmflora te herstellen na bijvoorbeeld een antibioticakuur. Maar wat doen probiotica nu eigenlijk? En waar zijn ze goed voor? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten. We geven onder andere antwoord op deze vragen:

  • Wat zijn probiotica?
  • Wat doen probiotica?
  • Welke producten bevatten probiotica?

Wat zijn probiotica precies?

Probiotica zijn voedingssupplementen met levende bacteriën die van nature voorkomen in de darm. Als je er genoeg van binnenkrijgt, helpt het bij het verminderen van darmklachten, verzachten van allergische reacties en versterken van je immuunsysteem. 

Probiotica bevatten bacteriën die een verstoorde darmflora kunnen herstellen. Maar wat houdt darmflora eigenlijk in? Dit is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Als je een gezonde darmflora hebt, zijn alle bacteriën met elkaar in evenwicht. Is dit niet het geval? Dan kun je last krijgen van darmklachten. Door probiotica te nemen, komt jouw darmflora weer terug in evenwicht. 

Probiotica in voeding en supplementen

Probiotica kun je in verschillende producten vinden. Je kent waarschijnlijk de gefermenteerde drankjes en yoghurtdranken met probiotica wel (bijvoorbeeld Activia en Yakult). Maar er zijn ook supplementen verkrijgbaar in de vorm van capsules, pillen en tabletten. 

Maar waarom zou je deze supplementen nemen? Probiotische bacteriën krijg je binnen door voeding, maar veel van deze bacteriën kunnen onze darmen niet levend bereiken. Dit komt door de zuren in ons maag-darmkanaal. Door probiotica uit supplementen te halen, komen er meer levende bacteriën aan bij je darmen.

Zijn er bijwerkingen? 

Over het algemeen bieden probiotica supplementen geen ongewenste bijwerkingen. Het is echter wel mogelijk dat je gevoelig kunt zijn voor bepaalde bestanddelen in producten met probiotische bacteriën. Heb je yoghurtdrankjes met lactose aangeschaft en heb je een aantal dagen na het slikken van probiotica nog last van je maag of darmen? Dan ben je misschien lactose intolerant.